Rabarbaren er plantet

I dag har Nancy og mamma plantet rabarbra i Lia, samt en del andre grønnsaker. Det blir spennende å se hva resultatet blir når vi kommer hjem igjen senere til sommeren. Heldigvis har vi noen som ser til plassen titt og ofte, så vi får nok noen rapporter etterhvert om hvordan plantene gjør det. 

Uka har ellers vært fantastisk bra og veldig effektiv. Vi har i tillegg hatt god hjelp fra vår 3 år gamle nevø, med flere som har gjort til at arbeidet har gått enda raskere. Vi er selvfølgelig veldig takknemmelige for all hjelp og støtte rundt arbeidet, da det fortsatt er mye som gjennstår.

Kulturminnevernavdelingen og Bygningsvernsenteret på befaring i Lia

 
 

I dag har vi hatt befaring i Lia av representanter for Kulturminneavdelingen og Bygningsvernsenteret i Aust-Agder Fylke. Disse var Thomas Hirsch, Ådne Sollid og Terje Granås. 

Befaringen gav oss flere gode råd og tips, og vi føler oss vel ikke så bekymret for videre kontakt med myndighetene etter møtet med disse. De så ut til å ha sunne og gode tanker om hva som burde gjøres og ikke gjøres. Det ble servert Gjerstadlefse og boller fra Gjerstadbakeren.

I rådene som ble gitt gav de følgende uttalelser om innhuset: "Det spesielle med innhuset er den originale tilstanden det er i. Den siste eieren flyttet derfra på 1980-tallet. Siden da har det stått urørt, og det er sjelden å komme over tilsvarende hus nå. På en lavmælt måte forteller huset og innventaret sin historie om en enkel tilværelse med små og trinnvise ombygninger og forandringer fra den gangen det ble oppført. Å fjerne noen deler av innventaret for om mulig å tilbakeføre huset til en tidligere periode frarådes. Slik interiøret er nå, bør det også fortsette å være.

Rett før plassen ble fraflyttet ble huset vindtettet og kledd. Eieren rådes derfor til å få en oversikt over tilstanden til tømmerkjernen i huset. Dette for å foreta tiltak i forhold til utskiftning/reparasjon. Videre ble det registrert at det var utført vindtetting med plast. Dette bør erstattes med diffusjonsåpen vindsperre.

Taket på bygget er bølgeblikk. Tilsynelatende holder det tett. Området rundt pipa vurderes som det dårligste stedet, og vil være et naturlig sted å starte med kartlegging av tilstand og eventuelle utbedringer."

I rådene som ble gitt gav de følgende uttalelser om uthuset/fjøset: "Uthuset på Lia er i ganske dårlig forfatning. Spesielt gjelder dette de delene som er brukt til husdyrhold. 

Tiltak som må gjøres er utskiftning av ødelagt tømmer, utbedring av tak og kledning, samt deler av konstruksjonen som har råteskader. En omfattende jobb men ikke uoverkommelig. Å ta vare på uthusets karakter med hensyn til størrelse, byggemåte og funksjon er viktig for å ivareta Lia som kulturminne."

I rådene som ble gitt om fremtiden og hva som bør/kan gjøres utover det som er nevnt, kom de med følgende uttalelser: "Eierne hadde noen tanker om å pusse opp fjøset, slik at det kunne bli en type multifunksjonshus. Dette kunne inneholde deler for opphold, sanitær og sammenkomster. 

Rådet som ble gitt i denne sammenhengen var at slike ombygninger ofte er vanskelige å få til. Det ender gjerne opp med for mange kompromisser, og bør unngås. 

Det er derfor en bedre løsning for eier å bygge et nytt bygg på tomta. Dette kan få de funksjoner som er nødvendig. Et slikt hus vil det være mulig å plassere på oversiden av de eksisterende byggene, og vil samtidig ta vare på plassens karakter og verdi."

 

Tinglyst skjøte om eierskifte av Husmannsplassen Lia i Gjerstad

I dag 16. april 2014 fikk Husmannsplassen Lia (Gnr. 17 / Bnr. 26-27 i Gjerstad kommune) offisielt ny eier i tinglyst skjøte om eierskifte hos Statens Kartverk. 

Nye eiere er Nancy Ciancio og Torgrim Landsverk. Begge bosatt i USA, men sistnevnte er født og oppvokst på en av naboeiendommene til Lia. 

Første besøk

Så var dagen der da nøklene var hentet og turen gikk opp til Husmannsplassen Lia, og for aller første gang skulle en få se hvordan det så ut på innsiden. Dessverre var ikke Nancy med meg for å dele opplevelsen, men mamma og pappa tok turen og var vel minst like spente som meg. 

Og det var nesten overveldene å komme inn. Ting virket til å ha stått urørt siden 1984 da siste beboer, Halvor Lia, måtte flytte til Gjerstadheimen. Og samtidig en helt spesiell opplevelse å få se det lille arealet (ca 25 kvm) som han hadde bodd på hele sitt liv. 

Gleden var ellers stor over å kunne observere at synlige råteskader var betraktelig mindre enn fryktet etter så mange år uten at noen har fyrt i pipa. Og ja, pipa ble umiddelbart satt i gang og peisen hadde nesten konstant fyr i en ukes tid. 

Den nesten uken ble videre brukt til å begynne så vidt å hogge ned alle kvist og store trær som stod helt inntil både innhus- og uthusveggene. Dette vil forhåpentligvis hjelpe stort på å stanse forråtnelsesprosessen som pågår og har pågått i mange år.

Det var også hyggelig å oppleve hvor mange lokale interesserte som tok gå turen innom for å se og slå av en prat. Det er jo tross alt en 15 minutters gange på smal sti i bratt terreng for å komme til dette stedet. 


© 2014 - 2024 • Husmannsplassen Melaaslia i Gjerstad • All rights reserved • Designed by Torgrim Landsverk